Upgrade naar Windows 10, doen of niet?

 

Het offensief van Microsoft is begonnen. Microsoft heeft er alle belang bij om de uitrol van de nieuwe Windows 10 een succes te maken. Nu voegt het bedrijf de daad bij het woord en worden de eerste gebruikers uitgenodigd voor de reservering van de 'gratis Windows 10 update', die vanaf 29 juli beschikbaar is voor PC's en tablets. Moet je dat als gebruiker eigenlijk wel willen?

Het zou naïef zijn te denken dat Windows 10 direct het walhalla onder de besturingssystemen is. Door een gebrek aan alternatieven is Windows nog steeds het dominante besturingssysteem, maar onfeilbaar is het allerminst. Ergernis over het oude systeem is misschien wel de belangrijkste reden om direct de upgrade te downloaden. Maar het is niet gegarandeerd dat Windows 10 beter werkt dan de voorgaande versies 7 en 8. Op dit moment is er een groep die een eerste versie test, maar daarvan zijn nog geen resultaten of gebruikerservaringen beken.

Integratie
Een voordeel van het nieuwe systeem is dat het alle apparaten die er gebruik van maken naadloos op elkaar laat aansluiten. Apps die je hebt geïnstalleerd kun je zowel gebruiken op je computer, tablet als smartphone. Ook je documenten zijn altijd en overal beschikbaar. Bovendien heeft Microsoft een handig tooltje gemaakt voor ontwikkelaars dat bestaande apps voor Android en iPhone eenvoudig vertaalt naar Windows. Dat moet ervoor zorgen dat er veel meer apps beschikbaar komen.

Maar er zijn ook dingen die Windowsgebruikers straks kwijtraken. Zelfbeschikkingsrecht over van welke versie je gebruik wilt maken, bijvoorbeeld. Bij de 'home'-editie van Windows 10 kunnen consumenten niet meer kiezen of ze een update wel of niet willen uitvoeren. Microsoft duwt de laatste versie van het besturingssysteem gewoon naar je toe. Daarnaast verdwijnen er nog een aantal zaken. Windows Media Centre, de digitale assistent Cortana, de desktop gadgets van Windows 7, de ondersteuning voor floppy disks en de standaard DVD installatie en (oh nee!) het spelletje Hearts.

Geen andere optie
Eigenlijk heeft de huis-tuin- en keukengebruiker geen andere keus dan zijn Windows 10 te installeren. De ontwikkelingen in de digitale wereld, zowel online als offline, staan niet stil. Microsoft zal uiteindelijk stoppen met het ondersteunen van oudere Windowsversies en aan het veiligheidsrisico dat dan ontstaat wil je als eenvoudige gebruiker niet worden blootgesteld.

De geschiedenis leert wel dat het verstandig is om eerst even de kat uit de boom te kijken en even te wachten tot 'de kinderziektes' eruit zijn. Hoewel Microsoft schermt met 'upgrade tijdelijk gratis beschikbaar' en op die manier consumenten wil verleiden zo snel mogelijk te installeren, kan een beetje geduld geen kwaad. Het bedrijf heeft er alle belang bij om Windows 10 zo breed mogelijk uit te rollen en zal de gratis upgrade zeker niet direct na de lancering weer afsluiten. Maar wanneer dan wel het perfecte moment is om wel in te stappen, is nu nog niet te voorspellen.

Mogelijke redenen om Windows 10 misschien op dit moment te negeren!

1 Je systeem kan het niet aan
Om Windows 10 te draaien heb je pc of tablet nodig met minimaal een 1 GHz processor, 1 GB of 2 GB aan geheugen en 16 GB of 20 GB schijfruimte voor respectievelijk 32-bit en 64-bit systemen, DirectX 9 of recenter grafische kaart met een WDDM 1.0 driver en een scherm van minimaal 800 x 600. Meer specificaties voor Windows 10 bij Microsoft. Als je apparaat niet voldoet, dan zal je eerst je hardware moeten upgraden voordat je het besturingssysteem kunt upgraden. Of meteen een heel nieuw apparaat kopen natuurlijk, met Windows 10 erop.

2. Gratis upgraden kan een jaar lang
Gebruikers van Windows 7 en Windows 8 krijgen een gratis upgrade naar Windows 10. Maar dat hoeft niet direct, je hebt een heel jaar vanaf 29 juli 2015. Dus geduld is een schone zaak en waarom zou je die mooie zomerdag spenderen aan een upgrade?

3. Je zit op Windows 7
Windows 10 herstelt allerlei gebreken in Windows 8, dat vooral was ontworpen voor aanraakschermen en niet voor traditionele pc's. sterker nog, twee van de grootste verbeteringen ten opzichte van Windows 8 zijn de glorieuze comback van het Startmenu en de mogelijkheid om volledig in desktop modus te zitten. Dus als je Windows 7 gebruikt heb je die 'voordelen' feitelijk al. Kortom: als je happy bent met Windows 7, blijf gerust hangen.

4. Je gebruikt Windows 7 desktop gadgets
In Windows 7 zitten desktop gadgets om bijvoorbeeld het weer of de beurskoerzen te checken, de CPU en andere prestaties van de pc te controleren, muziek te streamen etc. Die werken niet op Windows 10 en zullen zelfs worden verwijderd als je de upgrade uitvoert. Dus als je fan bent van deze desktop gadgets, laat Windows 10 links liggen.

5. Vista, Windows 7 en 8 worden nog jaren ondersteund
Microsoft wil natuurlijk graag dat we massaal overstappen op Windows 10, maar er is geen haast bij, want de ondersteuning voor onder meer securitypatches voor de laatste versies loopt nog lang niet af. Dat duurt nog jaren. Windows 7 wordt tot januari 2020 ondersteund, Windows 8 tot januari 2023. Zelfs Vista krijgt nog updates tot april 2017. Dus blijf lekker plakken.

6. Je gebruikt smart files met OneDrive
Smart files zijn bestanden die gewoon op de pc lijken te staan, maar uitsluitend worden opgeslagen in de cloud bij OneDrive. Deze handige feature werkt nog niet in Windows 10, dat komt voor het einde van dit jaar, belooft Microsoft. Dus als je gebruikt maakt van de smart files is eens te meer het devies: wachten.

7. Je gebruikt oude randapparatuur
De achilleshiel van de meeste nieuwe besturingssystemen is de omgang met oude randapparatuur zoals printers en scanners. Microsoft lukt het niet altijd om drivers van vintage meuk werkend te krijgen in een nieuw OS, dit vereist te veel tijd en moeite. Met als gevolg dat deze apparatuur niet meer werkt. Dus als je oldtimers hebt die het na lange tijd nog prima doen, is het verstandig om de upgrade aan je voorbij te laten gaan. Speur desgewenst het internet af op nieuws of meldingen of je specifieke randapparatuur goed werkt op Windows 10 en waag daarna pas de sprong.

8. Je houdt van Windows Media Center
Jazeker, er bestaan mensen die grote fan zijn van Windows Media Center, dat alweer stamt uit 2002 en gebruikt wordt voor het afspelen van video, muziek en andere media. Microsoft wil er zelf al jaren van af en heeft het ontwikkelteam al in 2009 ontbonden. Feit is dat Media Center altijd een nachtmerrie is om te configureren en losse, externe diensten als Netflix, Amazon Prime, Spotify etc hebben het overbodig gemaakt. Toch zijn er nog verstokte fans en die zullen met teleurstelling aanhoren dat Media Center niet werkt op Windows 10.

9. Voorkom de pijn van kinderziekten
Leuk hoor, early adopters, maar het levert ook een hoop frustraties op. Hoeveel bètatesters er ook mee bezig zijn, er blijven genoeg bugs en vreemde zaken over. Nieuwe besturingssystemen zijn nog niet getest met elke combinatie van hardware en software. Mensen die meteen upgraden zijn vrijwillige proefkonijnen, labratten waarop de dierproeven worden gedaan. En die voelen de pijn. Als je de voorkeur geeft aan een systeem dat is gepokt en gemazeld, wacht nog een maandje of zes voor je upgrade onderneemt.

Naast het bovenstaande lijstje zijn inmiddels de nodige migratie-ervaringen opgedaan die we niemand willen onthouden:

  • Op sommige systemen, afhankelijk vd snelheid van PC en/of Internet, duurde het 2 tot zelfs 4 uur voordat de complete upgrade/migratie gereed was. In die tijd is het ook NIET mogelijk om gebruik te maken van de PC. Dit is helaas niet te voorspellen!
  • Sommige programma's blijken in een paar gevallen ineens verdwenen te zijn na de upgrade. Bijv. MS Office, Pinnacle, Apple iCloud ...
  • Opstartproblemen als bepaalde antivirussoftware wordt gebruikt. Advies is om antivirus voorafgaande de upgrade eerst te verwijderen.
  • Upgrade lukte soms zelfs in zijn geheel niet en werd pas duidelijk na een hele tijd ermee bezig te zijn. Zorg dus dat ALLE gemelde Windows 7 of 8 updates vooraf geinstalleerd zijn!
    In sommige gevallen lukte de Windows 10 installatie alleen nadat deze middels een aparte aangeschafte Windows 10 CD werd geïnstalleerd. Nadeel is dat alle eerder gebruikte programma's wel opnieuw geïnstalleerd dienen te worden.
  • Er zullen vast nog meer issues zijn, maar deze vielen ons wel op. Wees dus voorbereid!

terug >>